Rye Brothers (Engels woord 'Rye' voor Rogge) 

In 1961 gestart door de broertjes Bart, Gerard en Frans Roggen met o.a. Bart van Gennip en Leo Titulaer. De band, die nog steeds volop draait, bestaat nu naast Gerard en Frans uit Hans Guns (sinds 1965) en Fred Montijn (vanaf 1987). 

Ettelijke tientallen jaren vormden zij het muzikale middelpunt van de door broertje Bart jaarlijks georganiseerde Nacht der Vedetten.
Daarin huldigden zij prominente PSV-ers w.o. Roel Wiersma, Luc Nilis, Ruud van Nistelrooij en Ronaldo maar ook mensen als Wim van Est, Eddy Merckx, Hennie Toonen, Pieter van den Hoogenband, Hennie Kuiper, Miss Brabant Femke Fredriks en ga zo nog maar even door. Ieder jaar een grootse happening waaraan op 18 november 2006 helaas een einde is gekomen. Bart heeft altijd al graag Brigitte Bardot willen ontvangen, maar dit is helaas een droom gebleven.


                                        Bron: Youtube / E-TV Eindhoven                                                              

                       Filmpje van de  Laatste  'NACHT DER VEDETTEN'


Maar The Rye Brothers gaan gelukkig gewoon door: alive and kicking! Fijne muzikale vrienden die hun nu precies 10 jaar geleden 
uitgebrachte CD "A life full of satisfaction" nog steeds met evenveel elan waarmaken op het podium: goeie covers en stevig eigen werk , veelal autobiografisch en van de hand van Gerard. 
Met zijn snerpende bluesharp als markante herkenning. Beregoed!Hieronder de door Gerard Roggen geschreven geschiedenis van (The) Rye Brothers in 5 delen. 


Rye Brothers, deel 1 

Ontstaan

Als je de Everly Brothers onder je idolen schaart, zelf broertjes bent, drie akkoorden op een gitaar kunt spelen, de naam Roggen en een Engels woordenboek bezit, dan is de keuze van een artiestennaam kinderspel:

We schrijven 1961.. The Rye Brothers waren daar.. als duo

                 The Rye Brothers                           Bart en Gerard Roggen


Na 1 jaar werd het duo een groep in 1962

 

Willy Daams: piano

Bart van Gennip: rytm. / zang

Gerard Roggen: gitaar / zang

Bart Roggen: gitaar / zang

Jan Voets: drums / congo

Henk de Haan: gitaar / zang

 

Zoals gebruikelijk in de 60er jaren, was elke band aanvankelijk bezig met het ontdekken en vaststellen van de muzikale mogelijkheden, het genot van spelen voor publiek en het vaststellen van zijn identiteit… het was vooral de vraag ‘Hoe en op welke manier kunnen wij zoveel mogelijk muziek maken en wat kunnen en willen wij de mensen laten horen..’

Wij waren aanvankelijk nogal bezig met de keuze tussen o.a. : Everly Brothers, Paul Anka, Buddy Holly, Richy Valens, Eddie Cochran, Bill Haley, Cliff Richard, Little Richard, Chuck Berry en vooral Elvis en droegen ook nog een erfenis mee van andere muziek uit de fifties .. we waren uiterst breed inzetbaar en wat ons dreef was de liefde voor het musiceren.

In de 60er jaren tot midden ‘80’ waren we nogal populair in de danszalen rondom Eindhoven .. met name in Valkenswaard, Bergeijk, Uden, Gemert, ,Milheeze, Schaik maar ook in Tilburg en Eindhoven zelf.

We speelden vaak wekenlang 3x per week en genoten van de romantiek die de optredens impliciet met zich meebrachten.. De kern was Rock & Roll en de aandacht van een behoorlijke schare aan fans die met ons en onze manier van musiceren meeleefden.. Prachtige tijden waarbij onze persoonlijke repertoire-keuze wat ondergeschikt was aan het lijfelijk muziek-maken.

Mensen die van onze muziek hielden, kwamen altijd voor de tomeloze inzet die ze zagen, de herkenbare Rock & Roll en het musiceren recht uit het Rye-brother-hart…

 

Rye Brothers, Deel 2 

In deze jaren was de bezetting van de The Rye Brothers gecentreerd rond

Gerard Roggen: zang/gitaar

Leo Titulaer: Bas

Henk de Haan: gitaar/zang

Bart van Gennip: drums/zang

Bart Roggen: gitarist/special act/manager

Gastmuzikant: Wim de Haan accordeon 


De speciale act die we het publiek boden in die tijd was de act van Bart Roggen in de rol van ‘De Nederlandse Johnny Hallyday”… : Tot aan zijn slipje ging alles uit!!!


 

Rye Brothers-act: Bart Roggen

‘The Dutch Johnny Hallyday’ Eind 1960 tot midden ‘70

 

Ontwikkeling

Eind 60er jaren kwam er een belangrijke verandering in de band. Frans Roggen werd drummer en sologitarist Hans Guns (later ook synthesizer-bespeler) voegde zich bij de Rye Brothers (1967). Door de komst van deze uitstekende en veelzijdige gitarist kreeg de band muzikaal meer mogelijkheden m.b.t. het repertoire waar zij toen de voorkeur aan gaven:

Rolling Stones, Deep Purple, Bob Dylan, Van Morrison, Pink Floyd en eigen werk van de Rye Brothers.
Twintig jaar lang zou de bezetting van dat moment de harde kern van de Rye Brothers zijn:

 

 Frans Roggen drums, Henk de Haan basgitaar,

Gerard Roggen zanger/gitarist, Hans Guns sologitaar

 

 

Rye Brothers, deel 3

Hoogtepunten in deze periode tot 1987 waren o.a.* 1972 de organisatie van de daarna jaarlijks terugkerende
‘Nacht der Vedetten”

Aanvankelijk was deze Nacht bedoeld voor de vaste fan clubleden van de Rye Brothers.. De avond trok op ‘Het Zoldertje’  te Eindhoven zo’n 500 belangstellenden.
De Rye Brothers stonden  als band steeds centraal in dit gebeuren. De nacht der Vedetten groeide uit zijn voegen en we moesten na De Nacht van ‘75 uitwijken naar grotere zalen om de gemiddeld 1000 tot 1200 toeschouwers onder te kunnen brengen.

 Twee leuke anekdotes in het kader van De Nacht Der Vedetten:

 1) 1983 hadden we met de Rye Brothers twee prachtige backing-  zangeressen.. The Sisters Hood.. twee spannende Indische schoonheden, voor minirokjes geschapen en daardoor een overdosis aan sexappeal in huis.

 

 


Voor vervoer van de dames naar de repetities zou Bart  Roggen, de manager, zorgen.

Wij bij de eerste repetitie wachten … tot ze kwamen en toen ze er uiteindelijk waren, zagen ze vrij bleek voor normaal natuurlijk-bruin-gepolijste meiden. Bart  had zijn ogen niet van de mooi geprofileerde benen af kunnen houden en daardoor twee vluchtheuvels genomen en bovendien wat raadselachtige remsporen achter zich gelaten.. de zussen  hielden er een ‘thrill’ in de stem aan over.
Op de avond van deze Nacht stonden de mensen rijen dik aan de rand van het podium op de momenten dat The Sisters Hood hun bijdragen leverden.

2) Het fenomeen Johnny van Doorn alias ‘Johnny the Self-  kicker’ Hij was de hoofd-vedet in 1984. ‘s Middags werden wij door een ober van café-restaurant de Bagatelle Eindhoven gebeld.Hij vroeg ons of wij als organisatie van De Nacht garant wilden staan voor de rekening van de vele glazen dure cognac en de biefstukken, die Johnny op onze kosten in een ijltempo naar binnen aan het werken was.. en hoe wij dachten hem nog enigszins nuchter op het podium te krijgen, als het bacchanaal in de Bagatelle zich nog enige tijd zo voort zou  zetten. De oplossing werd een taxi, een warm bad en een

afspraak met een bevriende journalist voor een vervroegd interview met The Selfkicker

 

Johnny van Doorn alias ‘The Selfkicker’
Zijn optreden ’s nachts mag legendarisch genoemd worden.
 


Rye Brothers, deel 4

Eind ‘70

Optreden in openluchttheater te Ommen (Overijssel) voor zo’n 2000 toeschouwers, waarbij de eenmalige en fantastische sfeer alleen maar te beschrijven is door zij die er toen bij waren.

 

Openluchttheater Ommen nu max. 4000 plaatsen voor toeschouwers

De tientallen optredens in ’t Vossenkamp te Gemert rond 1980, waarbij de eigenaresse na de officiële speeltijd de band nog een uur voor haar alleen door liet spelen; zij solo-danste de muziek. 

naar hogere sferen en beloonde dat alles met feestelijke voortzetting van het samenzijn met de Rye Brothers tot in de vroege uurtjes, waarbij ze de band trakteerde op zelfbereide hemelse  gerechten, waaromheende drank kwistig vloeide.. 
De Rye  Brothers en de toenmalige eigenaresse zijn vrienden voor het leven geworden.
          

Spelen op het Pop Tien Spektakel in ‘t Karregat te Eindhoven: Muziek-Festival in het kader van 10-jaar Café Aloys in Eindhoven met o.a Eric Burdon en Candy Dulfer.

Viering van het 25 jarig bestaan van de Rye Brothers in 1986 waarbij de Rye Brother-single ‘How long can you dream’ aan de vele aanwezige fans werd gepresenteerd.

De naam ‘ The Rye Brothers’ werd toen simpelweg ‘Rye Brothers’

 

Rye Brothers, deel 5

Verdere ontwikkeling


Na 26 jaar bij de Rye Brothers te hebben gespeeld, vertrekt bassist Henk de Haan. Hij heeft een andere opvatting over musiceren ontwikkeld dan die waar de overige Rye Brothers zich in vinden. We nemen waardig afscheid van een muzikale vriend en een goede bassist die jarenlang vooral muziek, drank en ‘rock & lol’ met ons deelde.

Henk wordt in 1988 opgevolgd door Fred Montijn, van huis uit een gerenommeerde sologitarist, die als multi-instrumentalist ook uitermate goed met de basgitaar weet om te gaan.

In de periode die nu volgt maken de Rye Brothers een definitieve keuze voor Rock & Blues. 
Een en ander wordt in een eigen (tijds) jasje gestoken en gelardeerd met eigen werk.

De Rye Brothers zijn vooral een ‘live-band’ drijvend op liefde voor muziek, enthousiasme, inzet, plezier, vriendschap, trouwe fans en vakmanschap.

Kortom de Rye Brothers staan voor stevige Rock & Blues uit de zestigeren zeventiger jaren. Bekend werk wordt op eigen wijze of eigenwijs gespeeld en afgewisseld met eigen composities. Een en ander is vastgelegd op de CD ‘A life full of Satisfaction’

 

 

 Hoes van de CD  'A life full of Satisfaction'

 

 Rye Brothers 

 

 Frans Roggen  Gerard Roggen     Hans Guns       Karel de Jong      Fred Montijn
 Drums              Zang / Gitaar        Gitaar               Saxofoon             Basgitaar/Bluesharp/Keyboard
    


Karel de Jong leadman van de Savoy Jazzmen en uitstekend saxofonist completeert vanaf 1996 in principe nagenoeg alle optredens van de Rye Brothers met zijn virtuoze spel. 


Vaste invallers door de jaren heen bij de Rye Brothers zijn :


Aug Oddens basgitaar(Eindhoven: o.a.Dimitri van Toren / Groove Zilla)

Wim Guns (Eindhoven /Maarheeze; broer van Hans; (That / Vitals)basgitaar

Fred Montijn solo-gitaar (Eindhoven / Linne: Good Old Stuff)

Jos van den Dungen sologitaar (Valkenswaard: o.a. bij Fancy)


Gastmuzikanten door de jaren heen o.a.:


Moses Lamar (Holywood musical-ster en bluesman)

George van de Molengraft (Eindhoven saxofonist bij Bots)

Karel Jansen (basgitaar Peter en zijn Rockets)

Herman (The Bullet) Boll (Mierlo: Bluesgitarist)

Robert Weeken (Eindhoven viool: Compagnons)

Jos Wevers (Eindhoven tenor Sax)

Janus Willems (trompettist Daforkest en Jazz-orkesten met dochter Linda Williams songfestival zangeres 1981 Ierland 9e plaats)

Patty Roggen (uiterst begaafde zangeres: Guilty performance)

Hans Sanders (Eindhoven : leadman van Bots )

Jurgen Feskens (Trompet/bugel bij Savoy Jazzmen)


Home

email: schitterend@bartroggen.nl              -             © 2018 M@r10